Rovaniemen Sosiaali- ja Terveysalan Opiskelijat ry:n säännöt:
§ 1 Opiskelijayhdistyksen nimi ja kotipaikka
Yhdistyksen nimi on Rovaniemen Sosiaali- ja Terveysalan Opiskelijat ry. Nimestä voidaan käyttää epävirallista lyhennettä RoiSTO ry. Opiskelijayhdistyksen kotipaikka on Rovaniemi.
§2 Tarkoitus ja toiminnan laatu
Opiskelijayhdistyksen tarkoituksena on:
a. Toimia opiskelijoiden etujärjestönä
b. Toimia tiedonvälittäjänä ja opiskelijoiden yhdyssiteenä alueellisiin ja valtakunnallisiin opiskelija järjestöihin
c. Kehittää opetuksen ja opiskelun sisältöä
d. Valvoa ja edistää opiskelijoiden oikeusturvaa
e. Edistää jäsenistönsä monipuolista harrastustoimintaa
Tarkoituksensa toteuttamiseksi opiskelijayhdistys muun muassa järjestää kokouksia ja tiedotustilaisuuksia, tukee opiskelijoiden harrastustoimintaa ja voi järjestää huvitapahtumia sekä kilpailuja, voi päätöksellään osallistua alueellisten ja valtakunnallisten opiskelijajärjestöjen sekä muiden järjestöjen koulutus-, kampanja- ja muuhun toimintaan ja pitää yhteyttä ja voi kuulua jäsenenä alueellisiin ja valtakunnallisiin opiskelijajärjestöihin, -liittoihin ja muihin järjestöihin.
Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi järjestää myös erillisiä maksullisia tapahtumia, osallistua pienimuotoiseen talkootoimintaan sekä järjestää huvitilaisuuksia. Lisäksi yhdistys voi ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja sekä omistaa toimintaansa varten tarpeellista irtainta ja kiinteää omaisuutta.
Yhdistyksen tarkoituksena ei ole tuottaa taloudellista etua siihen osallisille eikä sen toiminta saa muodostua pääasiallisesti taloudelliseksi.
§3 Jäsenet
Opiskelijayhdistyksen jäseneksi voivat liittyä Lapin Ammattikorkeakoulussa Rovaniemen sosiaali- ja terveysalojen koulutusohjelmien opiskelijat, jotka hyväksyvät opiskelijayhdistyksen tarkoituksen ja säännöt. Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle. Hallitus voi erottaa jäsenen yhdistyksestä, jos jäsen on jättänyt erääntyneen jäsenmaksunsa maksamatta, on muuten jättänyt täyttämättä ne velvoitukset, joihin hän on yhdistykseen liittymällä sitoutunut, on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut yhdistystä tai ei enää täytä laissa taikka yhdistyksen säännöissä mainittuja jäsenyyden ehtoja. Opiskelijayhdistyksen jäsenellä on oikeus käyttää päätäntävaltaa opiskelijayhdistyksen kokouksissa. Jäseneksi voivat liittyä myös Kemissä ja Torniossa sosiaali- ja terveysalaa opiskelevat opiskelijat hyvällä perustelulla syyllä ja hallitus katsoo asian aina tapauskohtaisesti.
§4 Jäsenmaksu
Opiskelijayhdistyksen jäsenet maksavat jäsenmaksun, josta päätetään vuosittain syyskokouksessa. Erityisestä taloudellisesta syystä jäsenmaksua voidaan muuttaa kesken tilikauden yhdistyksen kokouksen päätöksellä. Päätöksestä tulee ilmetä, mistä päivämäärästä alkaen muutettu jäsenmaksu astuu voimaan.
§5 Opiskelijayhdistyksen hallitus
Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu syyskokouksessa valitut hallituksen puheenjohtaja ja kahdesta kahteentoista (2-12) varsinaista jäsentä sekä nollasta kahteen (0-2) varajäsentä. Hallitus valitsee järjestäytymiskokouksessaan keskuudestaan varapuheenjohtajan, sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt.
§6 Nimenkirjoittajat ja tilinkäyttöoikeudet
Opiskelijayhdistyksen nimen kirjoittavat puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri, rahastonhoitaja tai muut erikseen valtuutetut hallituksen jäsenet aina vähintään kaksi (2) yhdessä.
Opiskelijayhdistyksen puheenjohtajalla, varapuheenjohtajalla ja rahastonhoitajalla olkoon tilinkäyttöoikeudet yhdistyksen tilille ja maksukortille.
§7 Hallituksen kokoontuminen ja päätäntävaltaisuus
Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii. Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokoukset koolle vähintään seitsemän (7) vuorokautta ennen kokousta jäsenille postitetulla kirjeellä tai sähköpostilla. Kutsussa on mainittava käsiteltävät asiat. Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan luettuna on läsnä. Yhdistyksen kokoukseen voidaan osallistua hallituksen tai yhdistyksen kokouksen niin päättäessä myös postitse taikka tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana tai ennen kokousta.
§8 Opiskelijayhdistyksen kokoukset
Opiskelijayhdistyksen järjestäytymis-, kevät- ja syyskokous pidetään vuosittain hallituksen määräämänä päivänä yhdistyksen sääntöjen puitteissa. Ylimääräinen kokous pidetään, kun opiskelijayhdistyksen kokous tai hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai jos vähintään kahdeskymmenesosa (1/20) opiskelijayhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä vaatii hallitukselta kirjallisesti. Kokous on pidettävä kahdentoista (12) vuorokauden kuluessa siitä, kun vaatimus sen pitämisestä on esitetty hallitukselle.
Päätökset tehdään yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänestykset ratkaistaan ehdottomalla äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
Opiskelijayhdistyksen kokouksen kutsuu koolle hallitus. Kokouskutsu on asetettava opiskelijayhdistyksen ilmoitustaululle tai opiskelijayhdistyksen hallituksen tiedotusvastaavan on lähetettävä kokouskutsu sähköisesti viimeistään seitsemän (7) päivää ennen kokousta. Kutsussa on mainittava kokouksessa käsiteltävät asiat tai kutsun liitteenä tulee olla seuraavan kokouksen asia lista.
Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen kokoukseen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.
§9 Syyskokous
Opiskelijayhdistyksen syyskokous pidetään loka-marraskuussa.
Syyskokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
a. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi (2) pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi (2) ääntenlaskijaa
b. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
c. hyväksytään kokouksen työjärjestys
d. vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä jäsenmaksun suuruus seuraavalle toimikaudelle
e. valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet
f. valitaan toiminnantarkastaja sekä varatoiminnantarkastaja
g. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat
§10 Kevätkokous
Opiskelijayhdistyksen kevätkokous pidetään helmi-maaliskuussa.
Kevätkokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
a. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi (2) pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi (2) ääntenlaskijaa
b. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
c. hyväksytään kokouksen työjärjestys
d. esitetään edellisen kauden tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajan lausunto
e. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
f. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat
§11 Toiminta- ja tilikausi
Opiskelijayhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi. Toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen tulee olla valmiina toiminnantarkastajalle jättöä varten viimeistään kaksi (2) viikkoa ennen opiskelijayhdistyksen kevätkokousta. Toiminnantarkastajan tulee antaa hallitukselle kirjallinen lausuntonsa viimeistään kahta (2) vuorokautta ennen kevätkokousta.
§12 Sääntöjen muuttaminen
Päätös sääntöjen muuttamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta.
§13 Opiskelijayhdistyksen purkaminen
Purkamispäätös voidaan tehdä, mikäli kolme neljäsosaa (3/4) äänestykseen osallistuvista jäsenistä kahdessa (2) peräkkäisessä kokouksessa äänestyksellään näin päättää. Kokousten välissä on oltava yksi (1) kuukausi. Kokouskutsussa on mainittava yhdistyksen purkamisesta. Jos opiskelijayhdistys purkautuu, on jäljelle jääneet varat luovutettava sellaiselle oikeuskelpoiselle yhteisölle, joka ajaa sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden etuja.
§14 Säännöissä määrittelemättömät asiat
Niissä asioissa, joita näissä säännöissä ei ole määrätty, noudatetaan yhdistyslakia ja opiskelijayhdistyksen hallituksen antamia ohjesääntöjä, jotka opiskelijayhdistyksen kokous on hyväksynyt.